Frequently Asked Questions
Asansör Geçmişi Zaman Çizelgesi
Asansörlerin tarihi ve kökeni, beş bin yılı aşkın bir zamana yayılan bir zaman çizelgesinde anlatılabilir. Asansörle ilgili en önemli dönüm noktalarından bazıları şunlardır:- MÖ 2900 - Mısır imparatoru Keops'un Giza'daki Büyük Piramidi 2 milyondan fazla taş küpten yapılmıştır. Her bir küp 5 tonun üzerinde ağırlığa sahipti ve 481 fit yüksekliğe kaldırıldı.
- MÖ 2500-1500 - Mısırlı çiftçiler, karşı ağırlıklı kolu kullanarak Nil'den sulama kanallarına su aktardı.
- MÖ 600 - Efes'te Roma Dianna tapınağı inşa edildi. Ana tapınak çatısını destekleyen 2.000'den fazla taş sütun dikmek için kum torbası rampa köprüleri kullandılar.
- MÖ 236 - Yunan matematikçi ve mühendis Arşimet halatlar, ağırlıklar ve anahtarlara dayanan ilk asansörü icat etti. Asansör teorisinin temelleri, sonraki 2.000 yıl içinde tüm asansörlerin temeli oldu.
- M.Ö. 80 - Roma Kolezyumu, gladyatörleri ve vahşi hayvanları arena katına taşıyan 24 asansör kafesinden oluşan entegre bir ağ ile inşa edildi. Asansörler, 200'den fazla kölenin çalışmasıyla güçlendirildi.
- MÖ 50 - Yatay eksenli su çarkının icadı. Akan suyun gücünden güç almasını sağladı.
- 1203 - Mont St. Michael Manastırı, koşu bandı kaldırma asansörünü çalıştırmak için maymunları kullandı.
- 1690-1707 - Fransız mucit Denis Palpin, gelecekteki hidrolik ve pnömatik asansörlerde kilit rol oynayacak bir buhar pompası teorisini geliştirdi. Ayrıca yüksek basınçlı su buhar kazanı icat etti.
- 1743 - Yolcu kullanımı için tasarlanan ilk asansörlerden biri, Fransız kralı Luis XV'in Versailles'daki villasına kuruldu.
- 1765 - James Watt patentli buhar motoru.
- 1823 - “Yükselen oda” Londra'da inşa edildi ve 20 kişiye 37 metre yükseklikten Londra panoramasını izleme fırsatı verdi.
- 1829 - İlk elektrik motoru prototipi Amerikalı fizikçi John Henry tarafından yapıldı.
- 1845 - İngiliz Sir William Thompson, hidrolik vinç fikrini patentledi.
- 1854 - Elisha Grave Otis, yolcuları asansörden düşmekten koruyan, kendinden kilitlemeli kapı donanımına sahip ilk kabini sundu.
- 1857 - Otis Elevator Company'nin New York'ta beş katlı bir mağazada halka açık kullanıma yönelik ilk buharlı asansörü inşa edip kurduğu yıl.
- 1870 - New York City'deki dokuz katlı bina, kasıtlı olarak asansör boşlukları ile inşa edilen ilk bina oldu. İlk gün 2000'den fazla kişi asansörlerini kullandı.
- 1872 - 2 silindirli ilk gaz motoru Alman mühendisler Nickolas August Otto ve Eugene Langen tarafından yapıldı.
- 1887 - Afrikalı Amerikalı mucit Alexander Miles otomatik asansör kapı sistemini patentledi.
- 1878 - İlk elektrikli asansör Almanya'da yapıldı.
- 1909 - New York City'deki 41 bina telefon kurulu ilk asansörleri aldı.
- 926 - Chicago'daki Ruth Safety Garages, arabaları 3 boyutta da taşıyabilecek asansörlere sahipti
Asansör Nasıl Kullanılır
1. Asansör lobisine doğru yürüyün. Bineceğiniz asansörün istediğiniz kata gittiğinden emin olmak için tabelayı okuduğunuzdan emin olun.2. İstenilen yöne göre asansör butonuna basın.3. Birden fazla asansör varsa eğer, ilk gelecek asansöre doğru yönelin4. Asansörün gelmesini bekleyin. Bindiğiniz asansörün istenilen yöne gittiğinden emin olmak için butonlardaki yön göstergelerini kontrol edin.5. Asansöre girin, tuş takımı veya panelde istediğiniz katı seçin ve ardından kapıları kapatmak için kapı kapatma düğmesine basın. Asansöre binen çok kişi varsa, diğer insanlara yer açmak için asansörün içine doğru yürümelisiniz.6. İstediğiniz kata ulaştığınızda kapılar otomatik olarak açılacaktır, ( Kapıları açmak için kapı açma düğmesine basabilirsiniz.)Asansör Tarihi
Zamanın başlangıcından beri insanlar , malların ve insan yolcuların bir araziden diğerine daha verimli taşınmasının yolunu aradılar . Bir asansörün ilk yazılı raporu, MÖ 1. yüzyılda Romalı mimar Vitruvius'un Yunan matematikçi ve mucit Arşimet'ten bahsetmesiyle geldi. ilk asansörünü M.Ö. 235 civarında inşa etti. Bundan önce bile, birkaç eski uygarlığın asansör kullandığına dair bazı şüpheler var. Arkeologlar, birkaç antik kalıntıda asansör taşımacılığı için kullanılabilecek şaftlar buldular. 1. yüzyıldan beri insan, hayvan ve su gücüyle çalışan asansörler Roma İmparatorluğu'nda yaygın olarak kullanılmaya başlandı, en ünlüsü asansör platformunun gladyatörleri ve vahşi hayvanları arena seviyesine taşıdığı Roma Kolezyumunda.Orta Çağ boyunca birçok dağ manastırı, insanları ve eşyaları yüksek ve tenha duvarlarına taşımak için küçük "sepet" asansörler kullandılar. Tek giriş noktası asansörle bunlara kara erişimi olmayan manastırlar inşa edildi. 1793'te Rus tamirci ve mucit, vidalı mekanizmaları kullanarak kabinini kaldıran ilk asansörü yarattı. Asansörleri iki Rus kraliyet sarayına Saint Petersburg ve Moskova'ya ve otuz yıl sonra Londra'da kuruldu.Asansör teknolojisindeki devrim , hidrolik ve elektriğin icat edilmesiyle başladı. Hidrolik asansörler en çok yük mallarını küçük dikey mesafelerde taşımak için kullanıldı. Su pompasının, yük bölmesini yukarı doğru iten ana pistonun basıncını artırdığı prensibiyle çalıştılar. Bu çözüm yüksek binalar için pratik değildi ve kısa süre sonra 1850'de (New York Henry Waterman tarafından icat edildi) çoklu kasnaklı halatlı asansörle değiştirildi.19. yüzyılın sonlarına doğru asansörlerle elektrik kullanımına ilişkin bazı önemli keşifler yapıldı. Alman mucit Werner von Siemens, 1880'de ilk elektrikli asansörü inşa etti ve birkaç yıl önce JW Meaker, asansör kapılarının güvenli bir şekilde açılması ve kapatılması için bir yöntemin patentini aldı.Dünyanın En Uzun Yürüyen Merdiveni ve Yüksekliği Nedir
Dünyanın en uzun yürüyen merdivenleri, Saint Petersburg Metrosu'nun derin yeraltı istasyonlarına kurulur . Ploshchad Lenina, Chernyshevskaya ve Admiralteyskaya istasyonlarında 138 m (453 ft) uzunluğa ve 69 m (226 ft) yüksekliğe kadar yürüyen merdivenler vardır.Hong Kong'daki Central-Mid-Levels yürüyen merdiven ve yürüme yolu sistemi, dünyadaki en uzun dış mekan yürüyen merdiven sistemidir. Sistem, 800 m (2.600 ft) mesafeyi kapsar ve alttan üste 135 metreden ( 443 ft ) fazla bir yükseklikten geçer .Monşarj Asansör Nedir
Monşarj, dilimize Fransızcadan “monte-charge” kelimesinden devşirilmiş ; anlamı servis asansörüdür. Servis asansörleri mutfaklarda, restoranlarda yiyecek getirmek ve kirli bulaşıkları geri götürmek için kullanılan küçük bir asansör (çoğunlukla bel yüksekliğinde, tezgah hizasındadır.) – hemen hemen her otel, kafe ve restoranda gizli ve vazgeçilmez bir üründür. Bu zor aşınan küçük servis asansörleri katlar arasında insanları değil malzemeleri taşımak için tasarlanmıştır.Monşarj Asansör Nerelerde Kullanılır
Mimarlık Firmaları, Cafe, Restaurant, Otel, Villa, Eczane, Kuyumcu, Fabrika, Döviz Bürosu, Sosyal Tesisler, Mağaza, İstasyon, Yemek Siteleri, Gemi ve Yatlar, Okul, Vakıf, Dersane, Güzellik merkezi, Kuaför Salonu, Kütüphane, Belediye, Banka, Konsolosluk Binası, Köşk, Diş Hekimliği, Dublex Daire, Ofis, Factoring Firmaları, Galeri, Hastane, Club – Bar, Eğlence Merkezleri, Asansör Firmaları, İnşaat Firmaları, Dış Ticaret Firmaları, Mutfak ve Banyo Firmaları, Yapı Marketler, Spor KlüpleriYürüyen Merdiven Eğimi Nedir
Çeşitli yürüyen merdiven boyutlarımız, açı seçeneklerimiz ve hız aralıklarımız var. Bu yüzden, projeniz için mükemmel yürüyen merdiven tasarımına sahip olduğumuzdan emin olunuz. Standart serimiz için maksimum yürüyen merdiven uzunluğu modele göre değişir. Tüm modeller hem iç hem de dış kullanım için uygundur ve standart yürüyen merdiven açılarımız tipik olarak 30 ve 35’derecedir.Yürüyen Merdiven Basamak Ölçüsü Nedir
Yürüyen merdivenler 600, 800 ve 1000 mm basamak genişliklerinde mevcuttur. En popüler basamak genişliği 1000 mm'dir. Bu basamak genişliği, kullanıcıya bagaj ve alışveriş çantalarında bile basamak bandına engelsiz erişim sağlar. Diğer iki kademe genişliği esas olarak daha az kullanılan birimler için veya alanın kısıtlı olduğu yerlerde kullanılır.Yürüyen Merdiven Çeşitleri
En yaygın yürüyen merdiven sistemleri için kullanılan üç temel konfigürasyon vardır :
- Paralel: Yan yana konumlandırılmış, zıt yönlerde hareket eden yürüyen merdivenler .
- Criss-cross: ( Single ) Tek yönde hareket eden yürüyen merdivenler , alan gereksinimlerini en aza indirecek şekilde 'istiflenir' .
- Çoklu paralel: Farklı yönlere sahip iki veya daha fazla yürüyen merdivenden oluşur
Yürüyen Merdivenler; İç Mekan, Dış Mekan, Heavy Duty Ağır Trafik çeşitleri vardır.